Ulike konflikter, kriger og kriser i Midtøsten dominerer ofte nyhetsbildet. Konflikten i Syria er ikke over ennå, til tross for at den har pågått siden 2011. Samtidig skjer det stadig sammenstøtt mellom palestinere og israelere, og en kommende storkonflikt mellom USA og Iran truer også stabiliteten i området. Dessuten er det fortsatt krig i Jemen, til tross for at det er en krig som får lite oppmerksomhet rundt om i verden. Hvorfor er Midtøsten rammet av så mange kriser og konflikter?
I sentrum av historien – på godt og vondt
Midtøsten har en utrolig rik historie, fra tidlige sivilisasjoner i det som i dag er Irak, til utviklingen av alle de tre såkalte abrahamitiske verdensreligionene – jødedommen, kristendommen og islam. Beliggenheten mellom Europa og Asia har gjort Midtøsten til et område der ulike kulturer, kunnskap og handel har kunnet samles på et og samme sted.
Samtidig er dette også en oppskrift på konflikter. Gjennom historien er det et utall ulike sivilisasjoner, kongeriker og tyranner som har kjempet over å bestemme i Midtøsten. Fra 1800-tallet og fremover var området dessuten hardt preget av europisk kolonialisme, der for eksempel herredømme over Suezkanalen var viktig.
Samtidig som det er fantastisk at de tre beslektede religionene islam, jødedommen og kristendommen alle holder områder i Midtøsten hellig, har også det vært en oppskrift på kriser og kriger over lang tid. Gjennom historien har det handlet om både korstog, konflikter internt mellom retninger innenfor Islam og forfølgelse av jøder.
Egentlig er Midtøsten et område som burde tiltrekke seg mange turister fra Europa. Det er passe reiseavstand fra mange land i Europa, og klimaet er hyggelig. Her er det mulig å kombinere en familieferie, bare pass på lette sommerklær fra Kids Brand Store, og en reise i tiden. Dessverre er det mange som aldri ville vurdere Midtøsten som reisemål gitt dagens konfliktfylte situasjon.
Finnes det noen løsning i Midtøsten?
Dessverre er det i dag vanskelig å se for seg noen fullgod løsning som skulle kunne gjøre Midtøsten til et fredelig sted. Situasjonen er alt for kompleks, med mange ulike grupperinger og konfliktområder.
For mange er det kanskje konflikten mellom Israel og palestinerne som er selve symbolet på konflikter i Midtøsten. Likevel er det nesten en av de «enklere» konfliktene, med to relativt tydelige parter. Hvis også flere av nabolandene som Jordan og Egypt hadde vært villige til å gi noe i denne konflikten ville den kanskje vært løsbar.
Andre konflikter – som den store avstanden mellom Iran, styrt av sjiamuslimer, og Saudiarabia, styrt av tilhengere sunniretningen innenfor Islam – er kanskje faktisk mer dyptgående enn konflikten i Israel.
På kort sikt er det derfor vanskelig å se for seg noen umiddelbar bedring for landene i Midtøsten.