Hver dag bombarderes vi av nyheter på Internett, TV og radio. Tempoet er høyt, overskriftene endres flere ganger i timen, og det er lett å miste oversikten. Vi tenker da både på såkalte “fake news”, som vil si nyheter som er direkte villedende, men også nyheter og vurderinger som kan være kompliserte og vanskelige å forstå. Alt var ikke bedre før, men det var kanskje lettere da du bare måtte forholde deg til en papiravis om dagen.
I Norge finnes faktisk.no, en uavhengig aktør som faktasjekker enkelte nyhetssaker. Det er vel og bra, men hvem faktasjekker jobben faktisk.no gjør? Det kan høres ut som en konspirasjonsteori, og faktisk.no gjør en god jobb, men det at faktisk.no eller en annen aktør går god for noe, betyr ikke automatisk at du forstår den bedre.
For å virkelig kunne danne deg en helt egen oppfatning av hva som ligger bak overskriftene, finnes det ingen snarveier. Du må helt enkelt lese deg opp på temaet. Lurer du på hva som egentlig skjer i USA, og hva som ledet frem til at Donald Trump ble valgt som president? Da er du faktisk nødt til å være kjent med amerikansk historie, valgsystemet og forholdet mellom det republikanske og demokratiske partiet. En svakhet i for eksempel de norske diskusjonene om Donald Trump er at de ofte starter fra et europeisk eller norsk perspektiv, uten å ta høyde for USAs forutsetninger.
Nordmenn er kjent for å være fornuftige; vi går på tur i jakke fra Fjällräven, og i Ecco-sko. Vi deltar på dugnader, feirer 17. mai og drar fra jobb rundt lunsj på fredager for å rekke å være på hytta så lenge som mulig. Det vi kanskje glemmer noen ganger er at i de aller fleste nyhetssaker fra utlandet, er forutsetningene for de det gjelder helt annerledes. Det er lett for oss i trygge Norge å se på demokrati og menneskerettigheter som en selvfølgelighet, men mange steder i verden er det å ha mat på bordet den eneste prioriteten. Uten å sette seg inn i forhold som det risikerer du å feiltolke nyheter, eller akseptere tolkninger som ikke nødvendigvis er sanne.
Et annet aspekt ved å forstå nyhetssaker er å oppsøke andre perspektiver. Med personlige nyheter, både via vanlige nettaviser og Facebook, risikerer du å bli plassert i en boble der du blir presentert for det samme perspektivet gang på gang. Det kan være behagelig å ikke måtte utfordre sitt ståsted i vanskelige spørsmål, men å faktisk prøve å sette seg inn i “motstanderens” posisjon vil både gi deg en bedre forståelse av problemstillingen, og kanskje gjøre deg tryggere i din argumentasjon for hva du synes.
Med noe innsats vil du kunne navigere i den evige strømmen av nyheter på en trygg og god måte.